Wat is homeopathie?
De Grondlegger : Samuel Hahnemann
Samuel Hahnemann
(1755-1843)
Natuurwet
In de homeopathie noemen we dit principe de "Wet van de Gelijksoortigheid": SIMILIA SIMILIBUS CURENTUR (ofwel het gelijke met het gelijksoortige genezen).
Tijdens zijn talrijke proefnemingen kwam Hahnemann tot de bevinding dat men slechts één homeopathisch middel tegelijk mag toedienen in één bepaalde situatie of periode.
Homeopathische middelen dienen niet om bepaalde ziekten te genezen, maar om de mens in zijn totaliteit te genezen. Vandaag de dag is het "gelijksoortigheidsprincipe" nog steeds de basis voor de homeopathie en wordt dit steeds opnieuw, sinds meer dan 100 jaar, in de praktijk bevestigd. Het is dus de toepassing van een "natuurwet" of "natuurgeneeswet".
De mens in zijn geheel
Homeopathie is een totaal andere behandelwijze dan wat men uit de traditionele geneeskunde gewend is. Bij deze laatste worden voor verschillende klachten meerdere en verschillende medicamenten voorgeschreven.
Eén homeopathisch middel
In de homeopathie daarentegen krijgt u slechts één middel, dat al uw klachten tegelijkertijd verzacht. De homeopaat beschouwt de mens als één geheel: met geest, lichaam en gemoed. Hij zoekt het middel dat het best past bij de individuele patiënt(e) met zijn of haar symptomen. De middelen worden gemaakt uit delen van planten, dierlijke producten en mineralen.